Hrvatski Crveni križ, koji je utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj promiče dobrovoljno davanje krvi te organizira i provodi akcije davanja krvi; okuplja davatelje i vodi evidenciju davatelja, te izdaje potvrde i dodjeljuje priznanja davateljima.

U splitsko dalmatinskoj županiji se godišnje prikupi u prosjeku oko 19000 doza krvi. Krv se daje na terenskim akcijama u organizaciji 13 gradskih društava Crvenog križa, te u prostorima Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC Split. Svake godine se izrađuje godišnji kalendar akcija DDK koji se dijeli sa Šibenskom-kninskom županijom jer KBC Split pokriva i to područje.

Programi organiziranja i animiranja pojedinaca u svrhu prikupljanja krvi provode se po svim gradskim društvima Crvenog križa, jer se bave animacijom i pozivanjem darivatelja na akciju, vode evidenciju i izdaju potrebne potvrde, prvi su kontakt s darivateljima na samoj akciji, organiziraju zahvalni obrok i brinu o nagrađivanju darivatelja.

Županijsko društvo bavi se organizacijom zajedničkog godišnjeg planiranja akcija, izmjenama u planu DDK tijekom godine i praćenjem stanja, usklađivanje akcija različitih društava, posredovanjem prema drugim institucijama, promoviranjem DDK povodom Svjetskog dana DDK, te provedba aktivnosti vezanih uz promicanje dobrovoljnog davanja krvi. Potrebe za krvlju se svake godine povećavaju, te je stoga potrebno uložiti još više napora i sredstava u obavještavanje i animiranje građana koji se do sada nisu uključili u akcije darivanja krvi.